21 Eylül 2015 Pazartesi

Direniş: Suriye'de Yaşam


 Suriye’de yıllardır süren bir iç savaş var. Her gün yüzlerce Suriyeli Türkiye başta olmak üzere başka başka ülkelere göç ediyorlar. Savaştan kaçıp sığınacak bir liman arıyorlar kendilerine.  Peki ya geride kalan koca bir ülke, Suriye? Ülkesini bırakıp gelemeyen binlerce insan. Ya Halep? Ya Şam? Ya Aleppo?
 Sokakta dilenen, yerlerde yatıp kalkan, çıplak ayakla dolaşan yüzlerce Suriyeli çocuğumuz var. Yaptıklarına nefsani bir şekilde kızıp ‘’ne olacak bunun sonu’’ diyoruz sonra o yemyeşil çocuksu gözlerine baktığımızda ‘’ah be yavrum seni buna zorlayanlara Allah hesabını sorsun’’ deyip bir önceki cümlemizden utanıyoruz..
 Ülke olarak vicdanımız bir yandan hep rahat çünkü bu savaşı görmezden gelenlere inat, hep Suriyelilerin yanındaydık. Kapılarımız hep açıktı onlara.  Ama bir yandan da vicdan rahatlığımız hiç bir şey ifade etmiyor çünkü bu savaş bitmedi ve can almaya, insanları yurtlarından etmeye doyamıyor. Hala devam ediyor.
 Peki ya geride kalan Suriye’de ne olup bitiyor? Bu insanlar ne yiyip ne içiyor, nerede yaşıyor? Kendi adıma söylemeliyim ki ben olayın bu tarafını da çok merak ediyordum. Yaşadığım yüzyılda maalesef bir savaş oluyor ve tarih bizi bu olaylara istemesekte şahit yazıyor. Tarih derslerinde anlatırlardı da hani çocukken sorardık ‘’padişah vezirlerine neden inanmış, halk nasıl bu olaylara sessiz kalmış. Bize karşı Araplar nasıl İngilizlerin yanında durmuş....’’
 İşte bugünler tarih olduğunda gelecek nesil bizden böyle ruhsuz bahsetmesin diye bugünü fark etmek lazım. ‘’Neden bize yardım etmediler’’ diye sormamalı o çocuklar.
 Sizde benim gibi Suriye’de olup bitenleri birinci ağızdan öğrenmek istiyorsanız eğer; Gazeteci Adem Özköse, bu günden (21 Eylül) itibaren Diriliş Postası’nda Suriye yazı dizisine başladı. Gezmek denmez buna tabi ama görüpte şahit olduklarını, hayal kırıklıklarını anlatıyor. ‘’Sevdiğim gezdiğim Halep, sanki başka bir yer olmuş’’ diyor. Gidin gazeteyi bulun ve okuyun. sonra sokakta gördüğünüz Suriyelilere bir kere daha bakın, yaşanmışlıklarına saygı duyun.
 Okumak yetmez ben görmek de istiyorum diyorsanız Adem Özköse, Trt Türk’teki Yeni Rota programında da iki haftadır Suriye’de. Dilerseniz buraya tıklayarak tekrarını izleyebilirsiniz.
 Okumak, izlemek kolay önemli olan seyirci kalmamak. Dua etmek. Allah nerede zulüm altında olan varsa onlara yardım etsin.
Uyarı: Blogumdaki yazıları ve fotoğrafları izinsiz ve kaynak göstermeden kullanmak kesinlikle YASAKTIR!!!

2 yorum:

  1. Çok güzel bir yazı olmuş, Adem Özköse'nin böyle bir yazı dizisine başladığından da haberim yoktu. Sizin yazınızı ve Adem Özköse'nin yazısını okuduktan sonra çok zaman önce not aldığım İzzet Molla'nın bir beyiti geldi aklıma:

    ''Bir mevsim-i bahârına geldik ki âlemin,
    Bülbül hamuş havz tehî gülsitan harâp''

    Teşekkür ederim yazınız için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Asıl ben teşekkür ederim hem yazımı okuyup, kıymet verip yorum bıraktığınız için hemde böyle güzel bir beyiti öğrenmeme vesile olduğunuz için

      Sil