5 Ağustos 2015 Çarşamba

.

 Geçtiğimiz bahar döneminde Bilişimin Temel Kavramları diye bir ders almıştım. Üniversite hayatımda aldığım en garip derslerden biriydi. Günümüz teknolojilerinden çok gelecekteki önlenemeyecek süper belki de hiber üstü hiber teknolojilerin getireceği sorunları ele alıyordu. Biraz paranoyakça gelmişti dersi aldığım zaman çünkü bir gücün bizi sürekli gözetleyeceğini filan söylüyordu. Ancak geçen gün yaşadığım olaydan sonra baya da gerçekçi ve maalesef hiç de o kadar uzak olmayan bir tarihlerde gerçekleşecek olaylar olduğunu kabullendim. Meğer biz açıkça ‘’GÖZETLENİYORUZMUŞUZ’’. Nasıl mı?

 Bir avmye girdiğinizde ya da her hangi bir semtin meydanı denilebilecek cadde de yürüdüğünüzde telefonunuza bir mesaj bildirimi geliyor. ‘’falanca mağazada %50’ye varan indirim sizi bekliyor.’’ Kafanızı kaldırıp etrafınıza baktığınızda falanca mağaza tam olarak karşınızda ya da bir alt katta sizi bekliyor olabiliyor. Yetmedi.
 Havaalanında uçağınızı beklerken o çok akıllı olan telefonunuza bir yeni mesaj daha geliyor. ‘’yurtdışında sevdiklerinizden habersiz durmayın. Yurtdışında konuşturan en uygun paketleri sizin için seçtik.’’ Ne kadar da düşünceli bir operatörümüz var değil mi? Nerde, ne yaptığımızı  o kadar iyi biliyor ki. Bir de bizi düşünüp seçim yapıyor. Bitmedi.
 İlk iki örneğimi geçtim; şimdi girişte belirttiğim olaya gelelim. Telefonumdaki resimleri aktarmış hafızasının doluluğundan dolayı fotoğraflarımı siliyordum. Bir mesaj gelmesin mi? ‘’Anılarınızı silmek zorunda kalmayın. Turkcell akıllı depoya geçin....’’ işte gerçekten korktuğum anlardan biriydi. Orada biri var mı diye bağırası geliyor insanın. Odada 2 kişiydik bir de aramızda vücut bulamasa da bizi gözetleyebilen benim operatörüm varmış meğer. Oldu mu size 3 kişi. Resimlerimi sildiğimi nereden biliyor internete dahi bağlı değilim. Bulut uygulamasını da kullanmam etmem hani oradan bilsin diyeceğim ama o da imkansız.
 Kendi açımdan söylemek isterim ki; sosyal medyayı aktif olarak kullanan biriyim ancak foursquare gibi nerede olduğunu gereksiz yere ona buna bildiren bir uygulamada hesabım yok. Ki gerek de yok çünkü nerede olduğumu bilmesi gerekenler zaten bilir gerisinin bilmesi pardon da ne münasebet? Instagramda dahi fotoğraflarımın üzerine nerede çektiğimi etiketlemeyi sevmem bazı durumlar haricinde. Ben bu konuda bu kadar hassasken operatörümün nerde ne yaptığımı bilmesi ve beni yönlendirmeye kalkışması açıkçası hiç bir şekilde hoşuma gitmedi. Elden gelen bir şey var mı derseniz? Taviz vermek gerek mesela telefonu, interneti ve benzerlerini kullanmamak. Ama bunu yapabilir miyim?... yapsam da gözetlenmemi engelleyebilir miyim?
 Uyarı: Bloğumdaki fotoğrafları ve yazıları izinsiz, kaynak göstermeden kullanmak KESİNLİKLE yasaktır!!!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder