3 Temmuz 2014 Perşembe

Bende ki Osmanlı Aşkı

  Nedeni hiç bilmediğim bir merak oluştu bende tarih okuma merakı. Ama şöyle gerçek tarih kitaplarından bahsediyorum. Hani şu Dünya'ya hükmetmiş padişahlarımızı haremle kısıtlamayan tarih kitapları. Anladınız bence siz onu. 

  Her neyse Osmanlının yükseliş devrini herkes çok iyi bilirde Sarı Selim'den sonrası pek bir muallaktadır. Hele ki yıkılış-dağılma devri. Sayısız vezire, onlarca padişaha şahitlik etmiştir. 
  Abdulhamid, bir imparatorluğu 30 küsür sene yaşatan adam hemde dağılma devrinde. Tabi ki Allah'ın izniyle yaşatabilen desek daha doğru. Kendi de böyle dememizi isterdi zaten. Kimileri ona elli kanlı padişah dermiş. Desinler boşver Allah bilir beni der susarmış. Düşünün eli kanlı birinin iftira karşısında susabilmesi ne kadar olasıysa Abdulhamid'in elinin kanlı olması da o kadar olası. 
   Kızı Ayşe Sultan yazmış bu kitabı. Hatıralarından öte, hatırlamadığı tek bir ayrıntı yok. Öyleki her ayrıntı ayrı bir yara, ayrı bir utanç bizim için onun için ise gurur. Dünya'nın en güzel şehrinin padişahının kızı Pariste gece yarısı yazdığı tabloları satarak para kazanır hale gelmiş. Getirtilmiş. Kader tabi ama kaderin üstünde bir kader daha vardır ya hani...
Kitap 1950'li yıllarda yazılmış Timaş sağolsun 2010 da tekrardan bastırmış. Alın, edinin ve mutlaka okuyun.
  "Hiç bir siyasi belge özelliği taşımamaktadır." Kitabın başında yazan bir cümledir bu.

Dip Not: Hanedanın ülkeye dönüşünü bir dergide okumuştum. Onu da paylaşmak çok isterim. Adnan Menderes bir toplantı için Paris'te bulunmaktadır. Zamanın büyükelçisine "Burada Osmanlı Hanedanının bazı üyeleri varmış" der ve nerede nasıl yaşadıklarını sorar. Bir hayli trajiktir ki büyükelçinin sıfatı kadar küçük bir fikri dahi yoktur. Menderes hemen öğrenmesini ve onları ziyaret etmek istediğini söyler. Elçi öğrenir nerede yaşadıklarını ve Adnan Menderes hanedanı ziyarete gider. Giderde, utanır gördüklerinden. Ülkesine döner ve dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar'a hanedanın ülkeye giriş yasağını kaldırmak istediğini bir af yasası çıkaracağını söyler. Ne acıdır ki devletin başındakinin başbakana söylediği tek bir söz vardır "aman Adnan Bey sizi de beni de bitirirler."Bunun üzerine Adnan Menderes bir zarf uzatır cumhurbaşkanına" analarının ve babalarının Fransa da hizmetçilik yaptığı bir ülkenin başbakanı olmaktan utanç duyuyorum, istifamın kabulünü arz ederim" yazılıdır. Celal Bayar, Menderes'i vaz geçirtmeye çalışsada başaramaz. Yasa çıkarılır ve hanedan yurda geri döner. Ne acıklıdır ki Merhum Adnan Menderes'in en büyük suçlarından biridir işte bu. 
Instagram: symakrlkn

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder