18 Aralık 2015 Cuma

Marmara İlahiyat Camii



 1) Bir yere gitmeden once kisa bir arastirma yapmak yeni huyum oldu. Farkli sehirleri birakin yasadigim sehir de dahi gidecegim yerin ilk once bir tarihcesini, cikis noktasini arastirip ona göre hareket etmeyi cok sevdim. O dırakşardan biri Marmara İlahiyat Camii. 

 Depreme dayaniksizligindan dolayı yikilip yerine yenisi yapilan ilahiyat camii'sine de gitmeden once kisa bir arastirma yaptim. Nereye baktiysam tek bir cumleden bahsediliyordu ve camiinin de bunun uzerine insa edildigini gordum. Cokluk icinde birlik, birlik icinde cokluk." Yani (el-vahdetu fi’l-kesre ve’l-kesretu fi’l-vahde) 
 Peki tam olarak bu cümle ne demek? 
 Kesrette vahdet bircogumuzun bildigi bir ornek uzerinden gitmek gerekirse bir elde bes farkli parmak, tirnak hatta 20den fazla kemik var iken hepsi tek bir elde toplanmis durumda yani beş parmak kesret bir el ise vahdet. . Bir maddeye baktigimizda icinde milyonlarca element var ancak hepsi tolanıp ancak tek bir maddeyi meydana getiriyor. Bir agacta dal, yaprak, kok var ancak hepsi tek bir meyve cesidi icin. Iki gozumuz olsa da gordugumuz tek bir goruntu var. Camii milyonlarca tastan olusuyor ancak tek bir yapi meydana geliyor
 Peygamber efendimizin(sav) de hadisi gibi sahabelerin hepsi birer yildiz ve hepsinin yolu tek hir gerceklige cikyor. Kainatta hersey bol ama hepsi teklige hizmet ediyor. 
 Uzun lafin kisasi  Insan kesret icinde vahdeti arayinca hayatin sirrina erisiyor. Bu sirra erisebilen insanlar icin ise dışı sahray-ı kesrette, içi umman-ı vahdette derlermis. Allah hepimizi bu sirra erisebilenlerden etsin :) 
 Dipnot: belirtmeliyimki ilahiyatci degilim o yuzden okuduklarim uzerinden anlattım umarim bir hatam yoktur. 
Uyarı: Blogumdaki yazı ve fotoğrafları izinsiz kullanmak kesinlikle YASAKTIR!!!
Şeyma KURALKAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder