13 Nisan 2015 Pazartesi

Biraz Dikkat!

 Reklam izlemeyi seven biriyimdir. Dikkatimi çeker nedense, izlerken eleştiri yapmak da kaçınılmaz tabii. Son zamanlarda bir banka reklamı dönüyor ortalıkta. Samimiyetten fazlasıyla uzak, Ama en kötüsü İstanbul'un Fethi zamanlarını banka ile bütünleştirerek bir reklam metni yazmak? Tepkiyi fazlasıyla hak eder cinsten!

 Şimdi olayı bir daha ele alalım. Kıvanç Tatlıtuğ ve İlker Ayrık'lı,Akbank reklamlarını bilmeyen yoktur. Reklamı içten yapacağız hayata dokunacağız gerçeklik payı olacak filan derken olmaması gereken bir hata yapılmış ve herkesin bildiği "siftah kıssası" banka denen, ve din ile dolayısıyla Osmanlı'nın kuruluş ve yükseliş devriyle uzaktan yakından alakası olmayan bir kurum ile bütünleştirilmiş. Tepkinin dik alasını hak etmiş! 
Gelelim kısanın gerçek haline:
 Henüz 21 yaşındayken İstanbul’u fethetmeye karar veren Fatih Sultan Mehmet, ordusuna katılacak olan halkı denetlemek amacı ile kıyafet değiştirerek Edirne’deki pazarda dolaşmaya başlar. Derken çarşıdaki bir dükkana varır ve buradan biraz erzak alır. Daha sonra aldığı erzağın yetmeyeceğini düşünen II. Mehmet geri dönüp aynı dükkandan biraz daha erzak ister fakat dükkan sahibi “Ben sana satış yaparak siftahımı yapmış oldum. Erzak almak istiyorsan şuradaki dükkandan al. O henüz siftah yapmadı.” diyerek erzak vermek istemez.
 Çarşıyı baştan sona dolaşan Fatih, aynı cevap ile bir çok kez geri gönderilir. Bu yaşanan o kadar hoşuna gider ki saraya vardığında hemen secdeye kapanarak dua eder:
 Allah’ım sana şükürler olsun… Bana böylesine birbirini düşünen insanların olduğu bir millet ihsan ettin. Ben böyle bir millet ile sadece İstanbul’u değil, dünyayı bile fethederim.
Böyle bir tarihi anımız, banka denen illete meze konusu olamaz! 
 UYARI: Yazılarımı be resimleri kaynaksız ve izinsiz kullanmak Kesinlikle YASAKTIR!!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder