6 Ekim 2014 Pazartesi

İzmir'de Bir Anadolu Kasabası

  
  Bu blogu açarken içinde herşeyden biraz olsun istediğimi daha önce defalarca dile getirdim. Biraz yaşam, biraz, tarih, biraz kitap, biraz müzik... Bu sefer ise gezi yazısı ile karşınızdayım. Tabi bu ilk denemem anlayışınızı esirgemeyin :) 
   Aydın yolu üzerinde İzmir'e bağlı bir çok kasaba vardır tatil için yolunuz Ege'ye düştüyse hatırlıyorsunuzdur. Yazımda bahsedeceğim Tire'de onlardan biri. İzmir'i bilirsiniz cumhuriyetçidir, sanki yüzyıllarca Osmanlı'ya ait değilmiş gibi hep laik bir şehirmiş gibi davranır yerli halkı. Kasabalarıda keza öyledir ama Tire bir başka daha çok Anadolu doğrusu daha çok aslına bağlı...
   Ülkemizin her şehrinin her kasabasının hatta her noktasının köftesi meşhurdur. Peki Tire köftesini hiç duydunuz mu? Eğer hazır dondurulmuş olanlardan yediyseniz unutun gitsin. Ben gerçeğinden bahsediyorum. Domates ve maydanoz soslu bir tabakta yanında yoğurtla servis edilen, yıllardır her sabah bıkmadan açılan dükkanlarda yapılan köftelerden bahsediyorum. Közlenmiş patlıcanın üzerinde nar ekşisi gezdirilmiş, kafam kadar fasulyelerle piyaz yapılmış, kurutulmuş biberlerin kızartıldığı sayısız mezelerle ikram edilenlerden... Tabi bu dediklerimin hepsi Hacıbabada yerseniz var. Diğerlerinde ben hiç yemedim. Bu kadar anlattığıma bakmayın aslında küçük bir esnaf lokantası çok lüks bir yer değil. Birde salı günleri Tire'de pazar olduğundan köftecilere ulaşım zorlaşıyor bunu da belirtmeliyim.
   Köfteleri yedikten sonra eski Tire içine doğru ilerleyip Dere Çay Bahçesine  gidip yeşilin binbir tonuna şahitlik etmelisiniz. Su değirmeni, taş köprüleri, şelaleleri ve 410 yıllık dev çınarları ile unutulmaz bir ortam. 
    Son olarak dönüş yolunda İbn-i Melek tabelalarını takip ederek kendisine de bir fatiha okuyabilirsiniz.
    Gece kalınacak bir yer değil belki Tire ama tatile giderken, dönerken ya da günü birlik gezilerde uğranabilecek güzel bir kasaba. 
Özür:Umarım canınız çok Köfte çekmemiştir. :)
UYARI: blogumdaki yazıların ve resimlerin izinsiz kullanımı KESİNLİKLE YASAKTIR!!!
Instagram.com/symakrlkn
Twitter:symkrlkn

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder